Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Spanje ×
  • Menorca ×

Het Spaanse Menorca bied je een onvergetelijke vakantie. Het Isla Verde Y Azul - het groenblauwe eiland - heeft een bijzonder fraai landschap! Bovendien staat Menorca bekend als een openluchtmuseum: de vele historische opgravingen zijn zeer goed bewaard gebleven. Op zoek naar ontspanning? De prachtige zandstranden van Menorca en de kristalblauwe zee bieden alles voor rustzoekers en zonaanbidders!

Lees meer

Op vakantie naar Menorca

Menorca is in grootte het derde eiland van de Balearen. Binnen 2 uur en 15 minuten ben je op dit prachtige Spaanse eiland in de Middellandse Zee. Rustzoekers kunnen vertoeven op de prachtige zandstranden van dit eiland, maar de afwisselende natuur en historische bezienswaardigheden bieden natuur- en cultuurliefhebber ook een unieke vakantie. Menorca heeft bovendien veel faciliteiten voor gezinnen met kinderen. 

De twee belangrijkste plaatsen van Menorca zijn de hoofdstad Mahon, waar ook het vliegveld ligt, en de historische stad Ciutadella. De authentieke Spaanse sfeer vind je over het gehele eiland, zowel aan de gezellige terrasjes als in gevarieerde restaurantjes.

Cultuur Menorca

Menorca kent vele culturele hoogtepunten:

 • Op Menorca zijn nog zeer veel prehistorische bouwwerken te zien. De oudste sporen zijn ongeveer 4000 tot 5000 jaar oud. In de verschillende nederzettingen zijn diverse monumenten te zien, zoals Taula’s (offertafels), Talayots (verdedigingstorens) en Navetas (graven die lijken op omgekeerde bootjes). Een aantal van deze monumenten is nog in zeer goede staat.
 • In de hoofdstad Mahon vind je de Placa de s’Esplanada waar prachtige huisjes uit de 18e eeuw staan. Bij de haven staat de 13e eeuwse Santa Mariakerk.
 • Ciutadella, aan de westkust van het eiland, heeft nog een oud stadsdeel met vele kleine straatjes en authentieke gebouwen omringd door brede avenues. De kathedraal van Ciutadella is gebouwd op de fundamenten van een Arabische moskee. De kathedraal stamt oorspronkelijk uit de 14e eeuw, maar is sindsdien vele malen verwoest en opnieuw opgebouwd.
 • Op de top van de hoogste heuvel van Menorca, de Monte Toro van ongeveer 357 m hoog, bevindt zich het Verge de Gracia klooster. Hier staat een groot Christusbeeld en heb je een fraai uitzicht over het hele eiland.

In Mahon, de hoofdstad van Menorca, is ooit de saus mayonaise ontwikkeld. In bijna alle restaurants staat dan ook mayonaise op de tafels. De naam mayonaise komt van sauce Mahonnaise, oftewel saus van Mahon. Het verhaal gaat dat de saus is ontwikkeld door een kok tijdens een beleg van de stad toen er bijna geen etenswaren meer waren. De saus maakte het uitgedroogde brood weer eetbaar waardoor het beleg kon worden doorstaan.

Natuur

Verbaas en verwonder je over het natuurschoon dat Menorca biedt:

 • In oktober 1993 is Menorca door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Officieel staat meer dan 40% van het eiland onder natuurbescherming en zijn er 19 beschermde natuurgebieden.
 • Menorca heeft een grillige kustlijn met veel baaien en grotten. Eén van de beroemdste is de Cova Polida. Dit is een grot die alleen toegankelijk is via het water en een zeer groot aantal druipsteenformaties herbergt. De Cova des Coloms is met een hoogte van circa 24 m en een breedte van ongeveer 16 m één van de grootste en indrukwekkendste grotten van Menorca.
 • Het eiland heeft een zeer uitgebreide flora met een schat aan planten en bloemen. Bovendien kent Menorca ongeveer 200 soorten bloemen, waaronder verschillende soorten orchideeën. Circa 25 soorten bloemen en planten komen uitsluitend op Menorca voor.

Menorca heeft een grote zuivelindustrie, met ongeveer 30.000 koeien. De zwartbonte koeien bieden een herkenbaar beeld in het heuvelachtige landschap. Maar de temperatuur en de baaien met de witte stranden en een azuurblauwe zee zullen je gelukkig wel overtuigen dat je niet terug in Nederland bent.

Leuke plaatsen in Menorca

Het charmante vissersplaatsje Fornells ligt in het noorden van Menorca aan een ruige baai en bestaat uit een verzameling witte huisjes rondom een kerk. Het plaatsje is tevens bekend om de Menorquinse specialiteit Caldereta de Langosta, een soort kreeftensoep.

Ligging

Menorca is één van de zes eilanden die tot de Balearen, een eilandgroep in de Middellandse Zee, behoren. Het eiland ligt op circa 200 km ten oosten van het Spaanse vasteland. Menorca is het meest noordelijk gelegen eiland van de Balearen.

Het eiland is circa 53 km lang en ongeveer 14 km breed en heeft een oppervlak van circa 700 km² (ongeveer half zo groot als de provincie Utrecht).

Bezienswaardigheden Menorca

Een bezoek aan één van de grootste natuurlijke zeehavens kun je niet laten schieten. Deze levendige haven ligt in Mahon, de hoofdstad van Menorca. En sla dan zeker de historische bezienswaardigheden, sfeervolle restaurantjes en terrasjes niet over.

Ciutadella is de ‘historische’ hoofdstad van het eiland. Deze harmonieuze stad is een van de mooiste Spaanse steden. Bezoek de kathedraal van Ciutadella of maak een boottocht langs de grillige kustlijn van Ciutadella. In het centrum van de stad kun je bijkomen in één van de intieme restaurants.

Natuurliefhebbers vinden in Menorca een eiland naar hun hart. Menorca is groen en ongerept. Met 19 beschermde natuurgebieden heeft Menorca een bijzondere en gevarieerde natuur. Een eilandtour langs de verschillende natuurreservaten is dan ook een aanrader. Bovendien zie je onderweg de pittoreske dorpjes en gezellige badplaatsen.

Verrassende Highlights in Menorca

Als je gaat duiken beleef je een ultieme ervaring. De onderwatergrotten van dit eiland staan garant voor prachtige duikmogelijkheden. Het eiland heeft zelfs een onderwaterreservaat!

Menorca is een klein eiland met vrij goede wegen. Als je een auto huurt, kun je op zoek gaan naar de mooiste baaien en stranden van het eiland. Het uitzicht op de Monte Toro en de vele historische bezienswaardigheden maken het uitje compleet.

Praktische Tips voor je vakantie naar Menorca

Hoelang is het vliegen naar Menorca?

Menorca is meestal tussen de 2,25 en 2,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Menorca?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Menorca.

Wat is de route van Nederland naar Menorca

De verbinding vanuit Nederland naar Mahon is veelal rechtstreeks. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 2 uur en 15 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Menorca?

Het busvervoer op Menorca is enigszins beperkt. Er is wel een regelmatige busverbinding tussen de verschillende plaatsen. Tussen Ciutadella en de hoofdstad Mahon (tevens vliegveld) is een rechtstreekse busverbinding.

Menorca heeft regelmatig bootverbindingen met het naastgelegen eiland Mallorca. Vanuit Mahon gaat er elke week een carferry naar Palma de Mallorca. Daarnaast gaat er elke dag vanuit Ciutadella een carferry naar Puerto de Alcudia en een draagvleugelboot naar Cala Ratjada.

Taxi’s rijden over het hele eiland en in een aantal plaatsen is een taxistandplaats. Houd er rekening mee dat nachttoeslag wordt berekend. Eilandexcursies worden ook aangeboden per taxi.Tip: Let op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor het vertrek.