Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Griekenland ×

Vakantie Griekenland

Voor jouw vakantie naar Griekenland ... hebben wij de beste deal! Wij vergelijken namelijk alle deals van alle aanbieders, zodat je jezelf uren zoeken bespaart!

Lees meer

Op vakantie naar Griekenland

Griekenland is een schitterende bestemming voor iedere vakantieganger. De Griekse eilanden trekken ieder jaar vele duizenden strandliefhebbers, maar ook het vasteland heeft veel te bieden. Het land is rijk aan tradities en cultuur, met veel overblijfselen uit de Griekse oudheid.

Ook de natuur is zeer gevarieerd: van rotsachtige kalksteengebergten die overlopen in vruchtbare groene dalen tot uitgestrekte akkers en olijf- en citrusboomgaarden. De stranden en de helderblauwe zee bieden volop mogelijkheden om te zonnen, te zwemmen en te duiken. Kleine, authentieke dorpjes en grote steden wisselen elkaar af. Veel badplaatsen en de grotere steden bieden bovendien een bruisend uitgaansleven.

In de vele taverna's en andere uitgaansgelegenheden geniet je van de zeer smakelijke en gezonde Griekse keuken. De Griekse muziek en het nachtleven zorgen ongetwijfeld voor het ultieme vakantiegevoel. Griekenland heeft een heerlijk mediterraan klimaat en vriendelijke, gastvrije bewoners. Het land ligt in het zuidoosten van Europa, op circa 3 uur vliegen vanaf Nederland. Dus ideaal voor een last minute zonvakantie.

Een leuke manier om meer van Griekenland te zien is island hoppen. Dit stelt je in staat om twee of meer eilanden te bezoeken. Op deze manier leer je verschillende eilanden kennen en geniet je van al het moois dat Griekenland te bieden heeft. Eilanden die goed gecombineerd kunnen worden zijn onder andere Mykonos, Naxos en Paros, Kreta en Santorini, Skiathos en Skopelos of Corfu en Zakynthos.

Eten en drinken in Griekenland

De Grieken genieten graag van het eten, hebben geen haast en eten daarom 's avonds niet voor 21 uur. De taverna's en restaurants worden dan ook tot laat in de avond druk bezocht. De Griekse keuken is goed bekend in Nederland. Zoals te verwachten is in een land met zo'n lange kustlijn, eten de Grieken veel vis. Bekend zijn onder andere de gefrituurde inktsvisringetjes (calamares). Maar ook gegrild vlees, zoals de bekende souvlaki (vleesspiesjes), staat vaak op het menu. Een ander populair gerecht is moussaka, een ovenschotel met aubergine, gehakt, kaas en wat de kok verder nog invalt. Vooraf kun je  genieten van een Griekse boerensalade met fetakaas, komkommer, olijven, uien en tomaat. De echte feta wordt gemaakt van geiten- en schapenmelk, niet van koeienmelk!

De Griekse keuken is naar onze smaak tamelijk vet, maar wel gezond vet. De Grieken gebruiken bijna uitsluitend olijfolie, veel beter dan onze boter. Dankzij de olijfolie behoort de levensverwachting in Griekenland tot de hoogste van Europa!

Een bijzondere Griekse wijn is de retsina, waarin hars van de dennenboom wordt verwerkt. Het is even wennen voor onze smaak, maar veel toeristen leren het te waarderen. Hetzelfde geldt voor de ouzo, een (sterke) anijsdrank, te vergelijken met de Franse pastis. Net als de pastis kun je ouzo het beste met water drinken.

Ligging

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa op circa 3 uur vliegen vanuit Nederland. Het land heeft een oppervlakte van circa 131.957 km² (ongeveer drie keer Nederland). Het bestaat uit het vasteland en ongeveer 1700 eilanden, die samen circa 20 procent van het landoppervlak beslaan. Griekenland grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. In het oosten, zuiden en westen is het land omgeven door de Middellandse Zee. Het Griekse vasteland beslaat het meest zuidelijke deel van de Balkan.

Bezienswaardigheden Griekenland

Meer beleven dan alleen een heerlijke zonvakantie? Griekenland heeft een groot aantal topattracties. Wat voor jou specifiek een topattractie is, hangt natuurlijk af waarvoor je komt. De één wil een strandvakantie, de ander wil zich onderdompelen in de Griekse cultuur en een derde gaat graag wandelen. Hoogtepunten zijn natuurlijk de Akropolis in Athene met het Parthenon en vele andere beroemde tempels, en de Olympia op de Peloponessos, de bakermat van de Olympische Spelen.

Ook de hooggelegen kloosters van Meteora op het Griekse vasteland en de overblijfselen van de Minoïsche beschaving in Knossos op Kreta mag je niet missen. De palmstranden van Vai, ook op Kreta, zijn de plek om te genieten en te ontspannen tijdens jouw zonvakantie. Ontdek ook de andere mooiste stranden van Griekenland!

Verrassende Highlights in Griekenland

Bij het groene eiland Zakynthos komt de grote zeeschildpad nog veel voor. Je kunt vanaf dit eiland excursies maken in boten met een glazen bodem, waardoor je deze bijzondere dieren kunt observeren. Nog leuker is natuurlijk als je een zeeschildpad tegenkomt tijdens het zwemmen of duiken! Let wel op dat je de dieren niet afschrikt en niet aanraakt.

Heel bijzonder is een Santorini-vakantie. Dit kleine eiland met de bekende witte huizen met blauwe daken was ooit rond van vorm, maar tijdens een grote vulkaanuitbarsting (1628 voor Christus) is een groot deel van het middenstuk letterlijk in zee beland. Deze uitbarsting veroorzaakte een ruim 100 meter hoge tsunami, die een groot deel van de Minoïsche cultuur op Kreta verwoestte.

Praktische Tips voor je vakantie naar Griekenland

Hoelang is het vliegen naar Griekenland?

Griekenland is meestal tussen de 2,75 en 3,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Griekenland

Afhankelijk van de bestemming in Griekenland varieert de vliegtijd van circa 2 uur en 45 minuten tot circa 3 uur en 30 minuten. Wil je met de auto? De afstand van Utrecht naar Athene bedraagt circa 2850 km. Eén (of meer) overnachting(en) onderweg is of zijn aan te raden. Veel landen heffen op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol of hebben een autobahn- of vignetplicht.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Griekenland?

Het tijdverschil tussen Nederland en Griekenland is 1 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Griekenland?

Gebruik onderstaande tips voor alles wat met betalingsverkeer te maken heeft:
  • De munteenheid in Griekenland is de euro.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • Veel plaatsen hebben een geldautomaat, deze zijn in het weekend echter regelmatig leeg.
  • Banken en postkantoren zijn veelal van 09:00 tot 13:30 uur geopend (zaterdag en zondag gesloten).
  • Het gemiddelde prijsniveau is gelijk aan Nederland.
  • Een fooi van 5 tot 10 procent is gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden.

Wat is het voltage in Griekenland?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kun je deze meestal bij de receptie van jouw accommodatie krijgen.

Is het water drinkbaar in Griekenland?

Het leidingwater is goed drinkbaar, maar heeft een bijsmaak. We raden je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Griekenland?

De officiële taal is Nieuw-Grieks, maar in toeristische gebieden kun je vaak terecht met Duits en Engels.

Hoe is het openbaar vervoer in Griekenland?

Op het vasteland van Griekenland is een beperkt aantal treinverbindingen. Veel vaker kun je gebruik maken van bussen. De verbindingen zijn over het algemeen redelijk.

Voor het vervoer naar en tussen de eilanden kun je gebruik maken van ferry's, die in het seizoen regelmatig varen.

De grotere eilanden, zoals Rhodos en Kreta, zijn per vliegtuig te bereiken. In Griekenland zijn taxi's voordeliger dan in Nederland. Als een taxi met zijn koplampen knippert, is hij vrij. De meeste taxi's zijn geel en te herkennen aan het bordje TAXI boven op de auto.

Wat is de geschiedenis van Griekenland?

Rond 1000 voor Christus bestond Griekenland uit een groot aantal onafhankelijke stadstaten, zoals Sparta, Athene en Mycene. Geleidelijk werd Athene de dominante kracht in de regio. Hier ontwikkelde zich een sterke en bloeiende staat, die beschouwd wordt als de eerste democratie. Bovendien werd in deze periode de basis gelegd van de westerse filosofie met denkers als Plato, Socrates en Aristoteles. Ook voor de literatuur (Homerus) en de architectuur was het klassieke Athene een belangrijke bron. Je vindt er nog veel sporen van terug, vooral in Athene en op de Peleponnesos.

Rond het begin van onze jaartelling raakte de Griekse beschaving in verval. Later werd Griekenland onderdeel van het Romeinse rijk en het Byzantijnse rijk. In 1465 werd het opgenomen in het Ottomaanse (Turkse) rijk en bleef dat tot begin 19e eeuw.

Tijdens het Congres van Wenen in 1815 werd de onafhankelijkheid van Griekenland besproken. Groot-Brittannië wilde dit niet, zij wilde de Ionische Eilanden zelf houden. De Griekse bevolking kwam in opstand wat leidde tot de vrijheidsoorlog tegen de Turken. Uiteindelijk volgde onafhankelijkheid in 1832, overigens nog zonder het noorden en de eilanden. Tijdens de Balkanoorlogen in 1912 en 1913 breidde Griekenland haar grondgebied uit. Het noorden en vele eilanden in de Egeïsche Zee werden toegevoegd.

Tussen de twee wereldoorlogen door was Griekenland politiek zeer instabiel. Er werden veel staatsgrepen gepleegd, en enkele jaren was het land een republiek met een militaire president. In 1935 kwam er weer een koning: na een stemming door het volk besteeg koning George II de troon. Uiteindelijk werd in 1974 na een militaire staatsgreep een democratische republiek gevestigd. Griekenland trad op 1 januari 1981 toe tot de Europese Unie.