JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Kampeervakantie Frankrijk - Goedkoop kamperen - D-reizen

Kampeervakantie Frankrijk

Vive la France! Frankrijk is het meest veelzijdige vakantieland in Europa. Rijd je door het land van stokbroden, wijn en kazen, dan zie je elk uur een ander landschap. Je kunt grote steden bezoeken en genieten van de pittoreske dorpjes, de pistes afdalen tijdens de wintersport of heerlijk uitrusten op een strandbestemming. Niet voor niets is Frankrijk voor velen vakantieland nummer 1!

Hoogtepunten Frankrijk

Parijs is één van de meest romantische steden ter wereld. Dit is de stad waardoor Vincent van Gogh en vele anderen zich liet inspireren. Flaneer over de Champs-Élysées met de meest fantastische winkels, kijk uit over de 'Lichtstad' vanaf de Eiffeltoren en wandel uren langs de grootste kunstschatten ter wereld in het Louvre. Bekijk ook de kathedraal de Notre Dame waar Napoleon zichzelf tot keizer kroonde en laat je naschilderen in de oude kunstenaarswijk Le Montmartre. Geen stad ter wereld kan deze evenaren...

Droom met je ogen open in Disneyland® Parijs! Dit is de 'thuishaven' van vele sprookjes- en Disneyfiguren, die je betoveren in vijf verschillende fantasielanden. Het kasteel van Doornroosje staat prachtig versierd op je te wachten bij Main Street U.S.A.®, waar de sfeer wordt bepaald door ouderwetse gaslantaarns, kleurrijke huizen, winkeltjes en restaurants. Frontierland® is het Wilde Westen van de 19e eeuw en in Adventureland® reis je naar paradijselijke oorden met onder meer de boomhut van de familie Robinson. Fantasyland®, waar de klassieke Disneyfiguren wonen, is het gelukkigste van alle koninkrijken. Discoveryland® is het land van de special effects en de toekomst!

Als je een bezoek brengt aan de Dordogne, kun je de vele grotten met prehistorische afbeeldingen van paarden, rendieren en neushoorns eigenlijk niet links laten liggen. In de Vallée de la Vézère vind je veel grotten bij elkaar. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de grotten van Lascaux. Daar ontdekte men in 1940 een groot aantal prehistorische schilderingen in een grot. De oorspronkelijke grot is niet toegankelijk voor publiek, maar in de replica Lascaux II kun je zien hoe levendig de tekeningen zijn. Deze grot wordt ook wel de Sixtijnse Kapel van de Paleolitische kunst genoemd.

Op vakantie naar Frankrijk

Het spreekwoord zegt niet voor niets 'leven als een god in Frankrijk'. Van wijnliefhebbers en fans van culinaire hoogstandjes tot zon- en wintersportliefhebbers, Frankrijk heeft alles. De republiek Frankrijk is het op één na grootste Europese land en ligt in het westen van Europa. Vanuit Nederland is Parijs al bereikbaar vanaf circa 1 uur en 15 minuten vliegen of ongeveer 470 km rijden vanaf Utrecht. 

Frankrijk is Frankrijk niet zonder een goede wijn en lekker eten. Een leuke manier om kennis te maken met de Franse wijn en het goede Franse leven is wijnproeven bij een lokale wijnboer. Maar Frankrijk is méér dan culinair genieten.

Het land heeft een gevarieerde natuur met grote vlaktes, hoge bergen, mooie rivieren en pittoreske valleien. Denk bijvoorbeeld aan de woeste Alpen of de bekende Loire-vallei. Ook cultureel kom je aan jouw trekken in Frankrijk. Het land heeft een rijke historie, waarvan je vele voorbeelden tegenkomt tijdens jouw verblijf in Frankrijk.

Ligging Frankrijk

Frankrijk ligt in het westen van Europa, op circa 1 uur en 15 minuten vliegen van Nederland. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 551.500 km². Dit is circa 13 keer zo groot als Nederland. Frankrijk bestaat uit het vasteland en het eiland Corsica en de overzeese regio's Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique en Réunion. Qua oppervlakte is Frankrijk het op één na grootste land dat volledig binnen Europa ligt.

Het land grenst in het noorden aan België, Luxemburg en Duitsland, in het oosten aan Zwitserland, Italië en de Middellandse Zee, in het zuiden aan Spanje, Andorra en Monaco en in het westen aan de Atlantische Oceaan, Het Kanaal en de Golf van Biskaje.

In het zuiden vormen de met sneeuw bedekte toppen van de Pyreneeën de grens met Spanje. In het oosten zorgen de Alpen voor een enorm natuurspektakel. Vanuit deze bergen vinden ook de grote rivieren als de Seine, Loire en Rhône hun weg naar de Franse kust.

Van Nederland naar Frankrijk

Afhankelijk van je bestemming in Frankrijk varieert de vliegtijd van circa 1 uur en 15 minuten tot circa 2 uur.

Met de Thalys ben je vanuit Nederland binnen ongeveer 3 uur en 20 minuten in Parijs (vanaf Amsterdam). In de maanden juli en augustus brengt de Zon-Thalys je in circa 7 uur en 30 minuten in Zuid-Frankrijk (onder andere in Marseille). 's Winters ben je met de Ski-Thalys binnen circa 8 tot 10 uur in de Alpen.

Er vertrekken meerdere bussen vanuit Nederland naar de verschillende Franse steden. Met de bus van Amsterdam naar Parijs doe je er circa 8 uur over. De afstand per auto van Utrecht naar Parijs bedraagt ongeveer 470 km. De afstand van Utrecht naar Marseille in het zuiden van Frankrijk bedraagt circa 1200 km. Op belangrijke (snel)wegen moet je tol (péage) betalen. Als je tijdens jouw route, de vaak parallel lopende Routes Nationales gebruikt, kun je de tolwegen omzeilen. Deze provinciale wegen worden aangegeven met een N en zijn vaak drukker, maar wel mooier gelegen.

De weekenden van de zomermaanden juli en augustus staan ook bekend als de zwarte zaterdagen van Frankrijk. Tijdens deze dagen is het extreem druk op de Franse wegen. Het is aan te raden om dan op vrijdag te rijden en van tevoren een overnachtinghotel te boeken.

Openbaar vervoer Frankrijk

Het spoorwegennet in Frankrijk wordt prima verzorgd door de SNCF. De Franse hogesnelheidstreinen TGV (Train à Grande Vitesse) 'vliegen' met 220 tot 320 km per uur door het land. Wie het iets rustiger aan wil doen, pakt een boemeltje.

De meeste Franse steden hebben een goed busnetwerk.

Vanuit verschillende plaatsen (onder andere Toulon, Nice en Marseille) kun je met de ferry naar Corsica. De overtocht duurt circa 3 uur en 30 minuten.

 

 

Taal

De officiële taal van Frankrijk is Frans. Wij raden je aan om een taalboekje te kopen, omdat veel Fransen uitsluitend Frans spreken. Fransen die in de toeristische sector werken, spreken vaak wel (gebrekkig) Engels. Ook wordt er Italiaans en Nederlands gesproken, op kleine schaal.

Tijdsverschil Frankrijk

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Geld

Betalen in Frankrijk is vrij gemakkelijk.  Een creditcard kan handig zijn:

  • De munteenheid in Frankrijk is de euro.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • Vrijwel alle plaatsen hebben een geldautomaat waar je geld kunt pinnen.
  • De banken in zijn veelal op maandag tot en met vrijdag (soms zaterdag) van 09:00 tot 16:00 uur.
  • Bij de meeste postkantoren kunt u van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 19:00 uur terecht. Op zaterdag zijn ze vaak open van 9:00 tot 12:00 uur.
  • Het gemiddelde prijsniveau van Frankrijk is gelijk aan Nederland. Het prijsniveau ligt in grote steden soms iets hoger dan in Nederland. Vooral drankjes zijn in de regel duur.
  • Een fooi van 5 tot 10% is gebruikelijk in cafés en restaurants.

Medisch

Voor Frankrijk geldt geen specifiek medisch advies.

Water

Het leidingwater is goed drinkbaar,  maar kan een bijsmaak hebben.

Voltage

De netspanning is over het algemeen 220 of 240 volt. Je kunt afwijkende stopcontacten tegenkomen. Wij raden je dan ook aan om een verloopstekker mee te nemen.

 

Geschiedenis Frankrijk

Frankrijk is al duizenden jaren bewoond. Er hebben zelfs Neanderthalers gewoond. In het land kun je diverse grotschilderingen bekijken. In 52 voor Christus viel Julius Ceasar Frankrijk binnen. De Romeinen brachten het grootste gedeelte van Frankrijk onder Romeins gezag. In de 4e eeuw brokkelde het Romeinse bewind af en in 476 werd de laatste Romeinse keizer van het Westen afgezet. Frankrijk viel in handen van verschillende volkeren, waaronder de Germaanse Franken. Het Frankische Rijk breidde zich uit, viel uiteen in verschillende koninkrijken en bereikte een hoogtepunt in 814 onder leiding van Karel de Grote. Toen was het het Karolingische Rijk geworden. Als keizer zorgde hij ervoor dat het Romeinse Rijk een waardige opvolger had.

Invallen van de Normannen hielden het Frankische Rijk twee eeuwen in de greep, en leidden in 1204 tot de vorming van Normandië. De kerstening van West-Europa bracht Frankrijk de bouw van vele kerken, kathedralen en kloosters. Eerst gotisch, daarna overheerste de Romaanse bouwstijl.

Vanaf de 15e eeuw begon Frankrijk een grote mogendheid te worden, maar de Reformatie in de 16e en 17e zorgde weer voor interne ruzies en maar liefst acht oorlogen. Koning Hendrik IV slaagde erin herstel aan te brengen, tot hij in 1610 werd vermoord. Lodewijk III volgde hem op, en versterkte het koninklijk gezag. Ook onder Lodewijk XIV waren oorlogen aan de orde van de dag, maar hij slaagde er wel in de achterstand in de kolonialisatie in te halen.

Ook in de 18e eeuw was Frankrijk de sterkste mogendheid van Europa, maar het Britse koninkrijk haalde Frankrijk in. Om een einde te brengen aan de monarchie en een republiek te vormen, brak in 1789 de Franse Revolutie uit en op 14 juli 1789 werd de Bastille bestormd. Frankrijk werd een republiek en sinds 1880 is 14 juli een nationale feestdag. De republiek was met de komst van Napoleon al snel ten einde. Napoleon riep zichzelf in 1804 tot keizer uit. Hij overheerste in Europa van 1804 tot 1818. Na die tijd volgden republieken en keizerrijken elkaar op.

Eén van de bekendste operaties in de Tweede Wereldoorlog was de landing in Normandië. Hier vind je nog veel herinneringen aan de gebeurtenissen rondom D-Day. De 30 jaar na de Tweede Wereldoorlog worden de 'trente glorieuses' genoemd, door de economische groei en de industrialisering. Frankrijk was in 1951 één van de grondleggers van de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, voorloper van de Europese Unie). Sinds 2002 heeft Frankrijk de franc ingeruild voor de euro.

Vind jouw kampeervakantie