Witte dorpjes rond Nerja en Torrox

De Zuid-Spaanse regio Andalusië staat bekend om de zonovergoten Costa del Sol, cultuursteden als Sevilla, Granada en Córdoba en ... de 'Pueblos blancos' oftewel de Witte dorpjes. Michiel ging in de meivakantie met zijn vrouw en 4-jarig zoontje een week naar Andalusië en bezocht er 3. Allemaal binnen 45 minuten rijden vanaf zijn hotel Marinas de Nerja. Struinen door nauwe steegjes, lekker spelen in mooi aangelegde speeltuintjes, koffie en taart voor 2,50 op het dorpsplein: perfecte excursies voor een halve dag.
Terrasje in Competa, Andalusië Terrasje in Competa, Andalusië

1. Cómpeta

Cómpeta ligt een kilometer of 20 landinwaarts vanaf Torrox. Vanaf zeeniveau rijd je over een slingerende, uitstekend onderhouden bergweg tussen wijngaarden en olijfbomen naar een hoogte van ruim 600 meter.  Op de achtergrond de serieuze bergen (tot ruim 2000 meter) van het gigantische natuurpark Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama.

Het dorpje is een compact doolhof van smalle straatjes, spierwitte huisjes met kleurrijke tegels en veel trappetjes die het hoogteverschil overbruggen. Opvallende verschijning tussen al dat wit is de lichtbruine kerk La Asuncion op het centrale plein Plaza Almajira. Daar hebben wij van een heerlijke kofiie met chocoladetaart (samen 2,50!) gesmuld.

Speeltip: aan de voet van het dorpje, in een soort kuil, is een grote openbare speeltuin met een paar bankjes.

Frigiliana, één van de mooiste witte dorpen van Andalusië Toeristisch treintje in Frigiliana

2. Frigiliana

Frigiliana is het meest toeristische Witte dorpje van de regio en door meerdere instanties tot mooiste dorpje van Spanje uitgeroepen. Slechts 5 kilometer landinwaarts vanaf Nerja en ook prima te bereiken zonder auto: er rijdt een bus vanaf Nerja en voor sportievelingen is een wandeling (2 tot 3 uur) ook goed te doen.

Treintje en bergen

De inwoners van Frigiliana zijn zeer trots op hun door tientallen reisgidsen en -blogs bejubelde dorpje. Hun witte huisjes met mozaïektegels zijn dan ook perfect onderhouden en zeer fotogeniek.

Vanaf het centrale plein Plaza el Ingenio, op ongeveer 300 meter hoogte, heb je uitzicht op de Middellandse Zee. Hiervandaan vertrekt een toeristentreintje (3 euro voor volwassenen, 2 euro voor kinderen) dat je in een half uurtje langs een paar mooie uitzichten en door steile steegjes rijdt. Vond mijn zoontje van 4 erg leuk!

Via een zijstraatje van dit plein wandel je in een paar minuten naar de rand van het enorme natuurpark Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Het begin van een ruige wandeling over (gelukkig drooggevallen) rivierbeddingen, door kloven en bossen.

Callejon de la Alcuza in Sayalonga, één van de smalste steegjes van Andalusië Straatje in Sayalonga, Andalusië

3. Sayalonga

Het kleinste en minst toeristische dorpje dat we bezocht hebben. Ligt ongeveer 10 kilometer landinwaarts op een hoogte van 350 tot 400 meter. Ook hier weer prachtige kronkelstraatjes met mooie tegeltjes op muren en trappen. Mijn zoontje vond de trappetjes  (vooral naar beneden!) erg gaaf. Als je wat minder goed ter been bent, kan het zwaar zijn.

Smalste steegje en eindeloze uitzichten

Het beroemdste steegje van Sayalonga is de 'Callejon de la Alcuza'. Op het smalste stuk is het slechts 56 cm 'breed', goed voor de titel 'smalste steegje van de hele regio'.

In en rond Sayalonga zijn opvallend veel 'Miradores' oftewel uitzichtpunten. Er is zelfs een officiële wandeling erlangs uitgezet. Meest opvallend is de 'Mirador del Cementerio', het uitzichtpunt bij een unieke begraafplaats: de enige ronde begraafplaats van heel Spanje. Uiteraard ook weer spierwit ...

Wil jij ook ronddwalen in deze witte dorpjes?

Boek een strandvakantie aan de Costa del Sol, boek er een huurauto bij en rij zelf naar deze Witte dorpjes!

Ga ook naar de Costa del Sol