De reis van je koffer na het inchecken

Je hebt je vast wel eens afgevraagd: ‘Wat gebeurt er met mijn koffer na het inchecken?’. De koffer: misschien wel onze grootste vakantievriend die de zwaarste kilometers aflegt.

Na een aantal keren hard erop duwen - of zitten – krijg je hem dan ein-de-lijk dicht met al die kleren. Je vakantie kan beginnen!

Aangekomen op het vliegveld verdwijnt je kostbaarste bezit (want wat moet je zonder koffer op vakantie?!) ineens in een donker gat. Ben jij ook zo benieuwd wat er met je koffer gebeurd als je deze hebt afgegeven? Wij nemen je mee op de reis van jouw bagage. 

Selfservice inchecken Inchecken balie

1. Inchecken en labelen

Bij aankomst op het vliegveld neem je jouw koffer mee naar de juiste incheckbalie. En nu maar hopen op een korte rij! Na enkele minuten … (of langer) wordt het tijd om de reis van de koffer uit handen te geven. De baliemedewerker vraagt naar je paspoort en boardingpass en checkt je vervolgens in. De bagage mag op de band en wordt nog even gewogen en gelabeld, waarna jouw koffer verdwijnt in het ‘zwarte-gat’. Tot op de vakantiebestemming!

Wist je dat … je zelf je bagage kunt afgeven op Schiphol als je online hebt ingecheckt? Steeds meer luchtvaartmaatschappijen automatiseren dit proces. Je weegt je bagage, bevestigt het bagagelabel aan je koffer en hij gaat automatisch naar je vliegtuig toe. 

Koffer op de weegschaal

2. De bagagekelder

Vanaf de incheckbalie gaat je bagage de band op en rolt zo naar de bagagekelder. Hier staat een kilometerslange baan te wachten: zal alles goed gaan?! Alles binnen deze ruimte is helemaal geautomatiseerd. Om naar de juiste transportkar te komen lezen diverse infraroodstralen de vluchtinformatie van het label. Pas als het label onduidelijk is komt er een medewerker aan te pas!

Wist je dat … de bagagekelder van Schiphol wel 10 voetbalvelden groot is!

Bagagekelder vliegveld

3. De kilometerslange 'achtbaanrit'

Op Schiphol houdt een team van mensen in het regiecentrum alle banden en koffers in de gaten, zodat bijna niets misloopt. Maar toch kan er tijdens zo’n hele lange rit iets misgaan. De bagage kan vast komen te zitten tussen de band of komt te vroeg aan bij de containers. Daarom krijgen de koffers die te vroeg aankomen een speciale plek in de bufferruimte.

Wist je dat … op Schiphol per dag ongeveer 120.000 koffers voorbijkomen op de bagageband.

Bagagecontainer naar vliegtuig

4. Naar de bagagecontainer/-kar

Aan het einde van de kilometerslange ‘achtbaanrit’ door de bagagekelder, komt je bagage aan bij de juiste laadbak. Hier zorgt een geautomatiseerde robot-hand ervoor dat alle bagage wordt ingeladen in de bagagecontainer en –kar. Dit is een enorm puzzelwerk … maar ze passen er tóch allemaal in. Vervolgens rijdt het bagagepersoneel de kar of container naar het vliegtuig, waar alles wordt ingeladen. Bij kleine vliegtuigen gebeurt dit één-voor-één en bij airbussen en grote vliegtuigen per container.  

Wist je dat … op kleinere luchthavens het inpakken van de bagagekar vaak nog met de hand gebeurd.

Bagageband

5. Aankomsthal op de vakantiebestemming

Na een vlucht van 2 uur, 6 uur of 12 uur (of misschien nóg langer) ben je dan eindelijk op jouw vakantiebestemming. Snel zoek je een plekje bij de bagageband en wacht je op je bagage … *fingers crossed*. Daar is-die! Je koffer. Wat een opluchting. Snel pak je ‘m en je vakantie kan écht beginnen! Want het belangrijkste - je kleding e.d. - heb je nu.
Vind mijn vakantie