Tips & Tricks: goedkope vliegtickets boeken

Je eigen reis samenstellen? Het lijkt misschien duur, maar als je weet hoe je moet zoeken en boeken, kun je enorm veel geld besparen. Maar waar moet je nou eigenlijk allemaal op letten om zo goedkoop mogelijk het vliegtuig in te stappen?

Wij vinden het de hoogste tijd om onze tips & tricks eens met jullie te delen, zodat ook jij straks een goedkope vliegticket kunt scoren!

  • Wist je dat … ca. 96% van de Nederlanders hun vliegticket niet op het meest gunstige moment boekt?!
Wees er vroeg bij of juist niet Goedkoop vliegticket

1. Wees er vroeg bij ... óf juist op het allerlaatste moment!

Door heel vroeg je reis te plannen, kun je al snel gebruik maken van leuke kortingen die luchtvaartmaatschappijen aanbieden. Je kunt maximaal 12 maanden van tevoren je vliegtickets boeken. Maak hier gebruik van en bespaar een hoop geld!

  • Wist je dat … er 2 ideale momenten zijn om je vliegticket te boeken? ca. 7 maanden voor vertrek óf 6 weken voor vertrek.

Maar, wat nou als je pas op het allerlaatste moment weet dat je ergens heen wilt vliegen? Niet getreurd! Het vliegtuig gaat toch wel, daarom willen vliegtuigmaatschappijen zoveel mogelijk stoelen vol hebben. Op het allerlaatste moment kunnen dus ook hele goedkope vliegtickets worden verkocht.

Boek je ticket middernacht

2. Boek je vliegticket op dinsdagmiddag of middernacht!

  • Wist je dat … als je je vliegticket in het weekend boekt je vaak veel duurder uit bent? De meeste Nederlanders hebben dan vrij en dus tijd om een vlucht te boeken (dit weten luchtvaartmaatschappijen maar al te goed!).

Op dinsdagmiddag publiceren de meeste luchtvaartmaatschappijen hun lastminute-weekenddeals. De prijs van een ticket gaat dan vaak een stuk omlaag.

Andere plannen op dinsdagmiddag? Probeer het dan eens in de nacht, er zijn dan veel minder mensen die boeken. Direct na middernacht gaan ook vaak de nieuwe aanbiedingen van luchtvaartmaatschappijen in, waarbij ook de gereserveerde stoelen die niet geboekt zijn weer vrij komen. Wakker blijven en ’s nachts je vlucht boeken dus, want zo haal jij je goedkope vliegticket binnen!

Vermijd vliegen in het weekend

3. Vermijd vliegen in het weekend

  • Wist je dat … weekend- en ochtendvluchten erg populair zijn en daarom dus duurder zijn dan nachtvluchten?

Dinsdag en woensdag zijn voor jou ideale dagen om te vliegen! Zakenreizigers vliegen bijvoorbeeld juist veel liever aan het begin of aan het einde van de week. In het midden van de week is het vliegtuig dus vaak minder vol, wat betekent dat er vele zitplaatsen over zijn; zitplaatsen die een luchtvaartmaatschappij erg graag vult!   

4. Koop geen retourtje!

Het boeken van een retourvlucht is misschien wel heel makkelijk, en dus erg verleidelijk … tóch kun je beter voor enkeltjes gaan! Wanneer je een enkeltje voor de heenreis en een enkeltje voor de terugreis via verschillende luchtvaartmaatschappijen regelt, ben je vaak veel goedkoper uit. 

  • Wist je dat … als je een zaterdag opneemt in je reisschema je vaak veel goedkoper vliegt?
Luchthaven van Dusseldorf

5. Vertrek vanaf een andere luchthaven

Vertrekken vanaf luchthaven Schiphol ligt misschien het meest voor de hand. Maar écht, verleg je grenzen eens en vertrek van een andere luchthaven. Düsseldorf en Brussel zijn goede alternatieven. Maak van tevoren wel even een overzicht van je reiskosten die je moet maken om erheen te komen (parkeerkosten, treinkosten, overnachting). Zou zonde zijn als je dan tóch nog duurder uit bent! 

  • Wist je dat … je rondom de vliegvelden vaak genoeg andere plekken hebt waar je voor minder geld je auto voor langere tijd mag neerzetten?!
Vertrek op ongunstige tijdstippen

6. Vertrek op ongunstige tijdstippen

Wanneer je vertrekt buiten de spitsuren, of op ongunstige tijdstippen, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de avond of nacht, zijn vaak veel goedkoper dan andere! Rond deze tijden zijn de landingsrechten op luchthavens namelijk vaak goedkoper, wat zich weer doorverwerkt in de ticketprijs.  

  • Wist je dat … als je vóór 7:00 uur of ná 21:00 uur vertrekt je aardig wat euro’s in je portemonnee houdt dan met een vlucht rond het middaguur?