5 x snacken als een local

Een hotdog of een ‘friet van Piet’ halen als je op vakantie bent in Turkije, Spanje of Zuid-Frankrijk? Dat hoeft dit jaar écht niet meer. Wij geven je 5 tips om te snacken als een local.
Socca

1. Socca aan de Côte d’Azur

De socca - spreek uit soh-kà - is dé snack van Nice en omstreken (o.a. Menton en Monaco). Het is een grote, dunne pannenkoek van kikkererwtenmeel en olijfolie, die in een houtoven wordt bereid. Naturel erg lekker, maar bij veel kraampjes ook verkrijgbaar met kaas of ham.  

Een uitstekend adresje voor authentieke socca is ‘Chez Pipo’ op de Rue Bavastro 13.
Ga naar de Côte d’Azur om Socca te eten
Churros

2. Churros in Spanje

Waar je ook bent in Spanje, vrijwel overal vind je kraampjes die je verleiden met een zoete, oliebolachtige geur. In het vet gaat echter geen bollen, maar langgerekte slierten deeg.

Poedersuiker of chocopasta eroverheen en smullen maar!
Ga naar Spanje om churros te eten
Börek

3. Börek in Kroatië

Deze hartige snack van bladerdeeg wordt niet alleen veel in Kroatië gegeten, maar ook in bijvoorbeeld Macedonië en Turkije.

Het deeg wordt gevuld met vlees of vis en meestal in de vorm van taartpunten, flappen of rolletjes verkocht.
Ga naar Kroatië om börek te eten
Supplí

4. Supplì in Italië

Een Italiaanse variant van onze nasibal, maar dan gevuld met risottorijst. Deze snack is afkomstig uit Rome, maar wordt ook in andere delen van Italië verkocht.

Het woord ‘supplì’ mag dan ‘verrassing’ betekenen, maar vrijwel altijd bevatten de balletjes naast risottorijst gehakt, ei, tomaat en mozzarella. Ga je naar Sicilië en wil je ook zo’n risottoballetje proberen? Vraag dan naar een portie ‘Arancini’, want dat is ongeveer hetzelfde als supplì.
Ga naar italië om Supplí te eten
Dürüm

5. Dürüm in Turkije

Waarschijnlijk de meest ‘ingeburgerde’ vakantiesnack in dit rijtje. Dürüm is een opgerolde wrap van tarwemeel waar verschillende ingrediënten in kunnen zitten, zoals döner (aan een spit gebraden lamsvlees), sla en knoflooksaus.

Het woord dürüm betekent letterlijk ‘opgerold’.
Ga naar Turkije om dürüm te eten