'Sint Maarten de koeien hebben staarten!'

Dit Sint Maarten liedje kent bijna iedereen. Maar wat veel mensen vergeten is dat het eiland Sint Maarten prachtig is om op vakantie te gaan. We hebben voor jou een aantal leuke weetjes en prachtige plekken van het Sint Maarten eiland beschreven. Wie weet lig jij straks wel op een van de 37 hagelwitte stranden van Sint Maarten.
Empanadas in Sint-Maarten

De culinaire hoofdstad van de Caraibbean

Zo wordt Sint Maarten eiland ook wel genoemd. Dit komt omdat de ingrediënten in de keukens van Sint Maarten vroeger een mengelmoes waren van Latijns-Amerikaans, Afrikaans en Europees. Echte typische gerechten van het eiland Sint Maarten zijn Galiña Stobà (visstoofschotel), Stoba's (stoofpotten met geitenkaas) en Pisca (gebakken vis). Zin in een snack? Probeer dan eens een empanadas; gevulde pasteitjes van maïs of griesmeel.
Oceaan in Sint-Maarten Philipsburg in Sint-Maarten

Twee hoofdsteden: Marigot en Philipsburg

Het eiland Sint Maarten heeft twee hoofdsteden. Marigot is de hoofdstad van het Franse gedeelte en Philipsburg van het Nederlandse gedeelte. Dit is tot stand gekomen doordat Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1638 het Verdrag van Concordia tekenden. 

Als je een cultuurliefhebber bent en de Franse geschiedenis zeer interessant vindt, dan is Marigot zeer geschikt voor jou. Eigenlijk ben je heel even in Frankrijk. De Franse invloeden kun je hier namelijk nog goed zien. Neem bijvoorbeeld een bezoekje aan het fort St. Louis. Het fort stamt uit 1767 en was bedacht door Lodewijk XVI die toen in Versailles zat. Het is prachtig om te zien, omdat het nog in zeer goede staat is. Bovendien heb je een adembenemend uitzicht over de baai van Marigot.

Great Bay in Sint-Maarten Shopbordje in Sint-Maarten

De Nederlandse hoofdstad Philipsburg

Een stad met iets meer toerisme dan Marigot. Philipsburg is namelijk dé plek voor shopliefhebbers. Het is namelijk zo dat je in de bekende winkelstraat Font Street belastingvrij (!) kunt winkelen. Ben je nou helemaal uitgeput van het winkelen? Dan kun je heerlijk op een van de vele terrasjes zitten. Bovendien ligt Philipsburg aan de Great Bay waar regelmatig indrukwekkende cruiseschepen aanmeren
Steiger in Sint-Maarten

Genieten op de hagelwitte stranden

Je kunt kiezen waar je heen wilt, want er is genoeg aanbod. Het eiland Sint Maarten heeft maar liefst 37 prachtige stranden. Bekende stranden zijn Baie Rouge, Oyster Bay en Dawn Beach. Het populairste strand is Orient Bay Beach. Hier wordt de avond vaak afgesloten met schitterend vuurwerk boven zee.

Met de kinderen naar het strand? Dan is Little Bay Beach een perfect strand. Het strand ligt namelijk in een beschutte baai en is daarom erg geschikt voor kinderen. Daarnaast is het weer op Sint Maarten erg fijn, want het is er gemiddeld rond de 30 graden. Gegarandeerd een heerlijk stranddagje.

Zonsondergang in Sint-Maarten

Sint Maarten - wist je dat

Wist je dat ...
  • het eiland al in 1817 al meer dan 16 keer van eigenaar verwisseld was?
  • de guaveberry de nationale vrucht van Sint Maarten is? Dit is een bessensoort die heerlijk is in een cocktail!
  • Sint Maarten het kleinste eiland ter wereld is dat bij twee landen hoort?
  • het eiland omgeven is door koraalrif?
  • augustus en september de warmste maanden zijn en van de koudste maanden januari en februari zijn van Sint Maarten?
  • het in de zomertijd 6 uur vroeger is dan in Nederland?