Reisverslag Lissabon - november 2014

Op 20 november ben ik een weekendje naar de stad van de fadomuziek, steile heuvels en heerlijke pasteitjes van Belém gegaan: Lissabon! In de 15e eeuw één van de rijkste Europese steden, nu een heerlijke slenterstad met vele nostalgische plekken. Lees hier welke bezienswaardigheden ik het meest bijzonder vond.
Kasteel Soa Jorge in Lissabon

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge, gelegen op de hoogste heuvel van de stad, behoort tot een van de oudste monumenten van Lissabon. De fundamenten stammen namelijk uit de 6e eeuw voor Christus. Het kasteel was van oorsprong Romeins, maar werd later verbouwd tot een Moorse vesting. Nu kun je hier heerlijk rondlopen en wegdromen bij het ongekende uitzicht over de stad en de Taag. Ook de weg naar het kasteel toe is erg indrukwekkend. In Lissabon kruisen oud en nieuw elkaar in de smalle steegjes, eeuwenoude trappen, mooie architectuur en moderne winkelstraten. Het beklimmen van de oude torens van Castelo de São de Jorge was zeker een hoogtepunt tijdens mijn reis.

Tip: bezoek het kasteel vroeg in de ochtend. Zo verlies je geen tijd door wachtrijen!
Uitzicht over Lissabon

Miradouro da Senhora do Monte

Lissabon heeft veel mooie punten waar je een prachtig uitzicht hebt. Miradouro da Senhora do Monte is toch mijn favoriet, want het uitzichtpunt is zo hooggelegen dat je letterlijk heel Lissabon ziet! Van de Vasco da Gamabrug tot het kasteel, de benedenstad en de verschillende wijken.... hier zie je écht alles. Het uitzichtpunt staat niet aangegeven op borden en is daarom best lastig te vinden. Je moet echt goed zoeken, maar juist daarom voelt het uitzichtpunt als een speciale plek! Zelf ben ik ook een aantal keer het verkeerde steegje ingelopen, maar het adembenemende uitzicht is de klim meer dan waard!

Tip: de authentieke tram 28 stopt ook vlak bij Miradouro da Senhora do Monte. Ideaal als je even geen trappen wilt lopen.

Casa Pasteis de Belem

Een bezoek aan Lissabon is niet compleet zonder een bezoek aan Casa Pasteis de Belem. Mensen over de hele wereld komen speciaal naar deze bakkerij om het bekende romige pasteitje met poedersuiker en kaneel te proeven. De bakkerij is gelegen in een omgeving met prachtige monumenten. Schrik niet van de lange wachtrij voor de bakkerij. Voordat je het weet ben je aan de beurt om je bestelling te plaatsen en krijg je in een mooie verpakking je pasteitjes.

Tip: bestel je pastéis (ik betaalde 1,05 euro per stuk) bij de afhaalbalie en geniet ervan op een bankje in het ruime park aan de voorkant van het Mosteiro dos Jerónimos. Wees gewaarschuwd: ze zijn zo lekker dat je aan één waarschijnlijk niet genoeg hebt!
Tram in Lissabon 's nachts

Bairro Alto

Als je graag het nachtleven van Lissabon wilt ontdekken, is de hooggelegen historische wijk Bairro Alto absoluut een aanrader. Als de zon ondergaat, lopen de straten vol met uitgaanspubliek: locals én toeristen. De aanwezige bars zijn erg klein dus de meeste mensen staan gewoon op straat te drinken en te kletsen. Buiten staan is bepaald geen straf, want zelfs half november is het 's avonds nog lekker warm! In deze wijk is iedereen welkom en zijn er geen entreeprijzen. Kortom: erg sfeervol en supergezellig!

Tip: in de bars worden afwisselend Portugese Fadomuziek met moderne popmuziek gedraaid. Dit geeft het ultieme vakantiegevoel!

Gelados Santini in Chiado

Bij Gelados Santini maken ze al sinds 1949 hun eigen ijs, en dat proef je zeker! Als je in de oude stad wandelt, is het zeker de moeite om hier een ijsje te eten. Van traditionele smaken tot ongewone smaken, hier vind je ongetwijfeld iets lekkers. Het authentieke karakter van de ijssalon valt bij binnenkomst gelijk op. De inrichting is geheel in de kleuren rood en wit, en even voelt het alsof je terug in de tijd gaat. Het lastigste is natuurlijk een smaak kiezen! Witte chocolade of toch aardbei? Moeilijk!

Tip: ik had gekozen voor roasted almond en mango. Deze smaken waren overheerlijk! (2,70 euro voor een ijsje met 2 bolletjes).

Colombo Centre

Met ruim 400 winkels is Colombo Centre het grootste overdekte winkelcentrum van Lissabon. Je vindt hier bekende internationale merken zoals Mango en Primark, maar ook winkels van Portugese ketens. Het winkelcentrum is zo enorm groot dat je gemakkelijk kunt verdwalen. Als je trek hebt gekregen, moet je vooral naar de bovenste etage gaan. Pizza, churro’s, patat of toch een broodje? Hier vind je ontelbare eetgelegenheden passend bij je stemming. Op de begane grond is een hypermarket te vinden. Ik had nog nooit zo’n uitgebreide supermarkt gezien! Van kleding tot televisies en van koekjes tot verse vis… het assortiment was eindeloos.

Tip: neem de blauwe metrolijn naar station Colégio Militar/Luz. Het metrostation loopt over in het winkelcentrum dus je hoeft niet lang te zoeken! Ook zin gekregen in een stedentrip Lissabon? Kom langs bij één van onze winkels of bekijk het ruime aanbod op onze website!