Reisverslag Thailand

Reisadviseurs Esther en Gabriëlle reizen 2,5 week door Thailand. Esther schrijft elke dag een kort stukje tekst over haar belevingen. Reis met haar mee en ontdek de kleinste details en tips, wie weet zit jij straks ook wel in Thailand!

Vliegtuig

Dag 1: verrast door het Efteling-deuntje

Ons backpackavontuur in Thailand gaat van start! In het vliegtuig (China Airlines Airbus A340) worden we meteen al verrast door vrolijke deuntjes. Dit geeft ons even het gevoel dat we in de Efteling zijn beland. Om 07.00 lokale tijd landen we dan eindelijk in Bangkok. Door middel van een camera onder het vliegtuig kunnen we de landingsbaan via ons beeldscherm op ons af zien komen. Heel gaaf om te zien!
Fietsen Thailand

Dag 2: ''Fietsen houdt ons wakker'' 

Vandaag staan er een boottour en fietstocht op het programma! Een goede manier om onszelf wakker te houden na een gebroken nacht én in korte tijd een indruk te krijgen van de veelzijdigheid van Bangkok.
Die nacht hebben we het klokje rond geslapen en we voelen ons weer fris en fruitig. Voor ontbijt hebben we yoghurt, fruit en cornflakes. Nog even geen noodles of rijst op de vroege ochtend, want dat lijkt ons nog iets te gek. Na het ontbijt doen we de tassen om en gaan we te voet verder richting het treinstation. Op naar de volgende bestemming van ons Thailand avontuur!
Ayutthaya,Thailand

Dag 3 : voor nog geen 50 cent van Bangkok naar Ayutthaya

We besluiten de trein richting Chiang Mai te pakken. Deze stad is één van de populairste backpackersbestemmingen in Azië, gelegen in het noorden van Thailand. De trein hebben we een dag voor vertrek gereserveerd op het centraal station van Bangkok. Voor nog geen 45 euro totaal boek je twee 2e klas tickets met bed om 700 km te overbruggen in ca.12 uur tijd. Bij reservering geven ze automatisch aan dat je een 'lower berth' en 'upper berth' boekt. Beiden een bed op dezelfde hoogte boeken is echter een stuk gezelliger!

Voordat we de nachttrein instappen, trekken wij er met backpack op uit om eerst een dag de stad Ayutthaya te gaan ontdekken. Deze stad is de voormalige hoofdstad van Thailand en een prima stop op de route richting Chiang Mai. Een enkele reis van Bangkok naar Ayutthaya duurt twee uur en kost nog geen 50 eurocent per persoon. Wauw!

Eenmaal aangekomen in Ayutthaya willen we wat hotspots bezoeken. We zoeken contact met een local die ons na onderhandeling over de prijs door de stad rijdt. Zo hebben we onder andere historische tempels, ruïnes en prachtige Buddha beelden gezien!

Om 21.30 komt onze trein binnenrijden op het station en wij staan te popelen om onze slaapplek voor die nacht te zien. De bedjes zijn netjes opgemaakt en we hebben heerlijk een aantal uren kunnen slapen!
Dragon Stairs to Doi Suthep Temple

Dag 4: ''309 treden om Boeddha te begroeten''

Om 08.00 word ik wakker, heel even vraag ik me af waar ik de afgelopen nacht ook alweer heb geslapen. De gele gordijntjes, het geluid van een denderende trein en de stapelbedden zeggen genoeg.

Ruim 1,5 uur later komen we aan in Chiang Mai. "Where do you stay tonight?!" vraagt een meneer achter de Tourist Information Desk. Geen idee denk ik. De meneer blijkt een medewerker van een guesthouse te zijn. De vriendelijke werknemer van dit guesthouse stelt voor om ons kosteloos naar het guesthouse te brengen. Een gezellig en prima onderkomen in het oude centrum van Chiang Mai.

We besluiten beneden bij de receptie ontbijt te bestellen en plannen te maken voor de komende dagen. Na het boeken van onze excursies besluiten we Chiang Mai te gaan ontdekken. Het is hier een stuk schoner en het ruikt hier frisser. Daarnaast hoef je hier niet, in tegenstelling tot Bangkok, 10 minuten te wachten voordat je wilt oversteken.

De laatste activiteit van deze dag is een bezoek aan één van de vele tempels van Chiang Mai. We pakken een taxi en rijden omhoog de berg op, naar een hoogte van ongeveer 1000 meter. Via een 309 treden tellende trap komen we bij de boeddhistische tempel ‘Wat Phrathat Doi Suthep’ aan waar we in alle rust rondkijken en rondwandelen.

Deze lange en vermoeiende dag sluiten we lekker af in het restaurant van het guesthouse. We gaan vroeg ons nestje in om bij te tanken voor weer een volgend avontuur!
Ga zelf ook naar Thailand!

Dag 5: ''Een bui verandert het straatje in een riviertje'' 

Vandaag gaan we naar Suthep Pui National Park, beroemd om de prachtige watervallen. Na een korte wandeling komen we bij de prachtige Mork-Fa waterval. Uiteraard nemen wij even een duik om vanuit het water te genieten van dit prachtige natuurlijke verschijnsel.

Na terugkomst in ons guesthouse besluiten we op zoek te gaan naar een leuk eettentje. Na een heerlijk diner maken we kennis met de eerste tropische bui in Thailand. Het restaurantje aan een gezellig backpackersstraatje lijkt ineens aan een klein riviertje te liggen. Als het er iets minder hard aan toe gaat, rennen we naar ons guesthouse. Daar pakken we onze spullen in, want we gaan morgen weer vroeg op pad.
Doi Suthep Pui National Park - Thailand

Dag 6: ''De jungletrekking!''

Het is tijd voor een compleet nieuwe ervaring. We worden opgehaald voor een jungletrekking! Na een lange autorit stoppen we aan de rand van de bossen. Bepakt met veel spullen voor de overnachting, trekken we de jungle in. Onze route gaat richting één van de watervallen van Doi Suthep Pui National Park. Een prachtige waterval midden in de bossen. Met niets dan rustgevende natuur om ons heen.

Het vervolg van de route is serieus afzien. Wat een warmte, wat een steile hellingen en wat zijn mijn benen deze wandelingen niet gewend. Maar eerlijk is eerlijk; we genieten ook van deze trekking! Van prachtige uitzichten vanuit de bergtoppen en de rijstvelden. Van het fruit en noten die je zo uit de bomen plukt. En ook het bellenblazen met bladeren is een bijzonder ervaring.

Na een zware middag komen we dan eindelijk aan in Karen Village, een klein dorpje waar we zullen eten en slapen. Back to basic is niets teveel gezegd. Erg fascinerend om te zien hoe de mensen in Karen Village overleven zonder gas, water of elektriciteit. De avond sluiten we af met spelletjes, gitaarmuziek, goede gesprekken en een kampvuur.

Dag 7: ''Glibberig dus oppassen geblazen!''

Om half 10 zijn alle spullen ingepakt, schoenen aangetrokken en staan we klaar om weer op pad te gaan. We worden echter verrast door een tropische bui. Het is regenseizoen in Thailand, dus we zijn voorbereid! De poncho's komen uit de tassen en we gaan vijf minuten later alsnog op pad. Deze dag is gelukkig minder pittig dan de eerste. Door de regen is het erg glibberig en dus oppassen geblazen!

Na een flinke wandeling komen we weer in de bewoonde wereld. We gaan Bamboo raften! Inmiddels lijkt de tropische bui wel een echte Hollandse bui, want het was de hele dag regenachtig. We hebben ons dan ook zeiknat laten regenen en er het beste van gemaakt. We sluiten de dag af met een heerlijk bord traditionele Pad Thai, wat een avontuur!

Dag 8: ''Via 762 bochten naar Pai''

We gaan vandaag naar het backpackersdorpje Pai, drie uur reizen vanaf Chiang Mai. Na het ontbijt regelen we een transfer naar Pai. Voor slechts 180 baht per persoon boeken we een 3 uur durende transfer per minivan de bergen in. We zijn gewaarschuwd voor de vele bochten. Bij een bergroute met maar liefst 762 bochten is een reispilletje duidelijk geen overbodige luxe.

We zijn aangekomen in een klein bergdorpje, the place to be voor de backpacker die wat wil relaxen. Een paar minuten later komen we een guesthouse tegen. We zijn zeer tevreden over de ligging (vlak achter de walking street). Over de prijs-kwaliteit valt ook niks te zeggen. Een bed, douche, toilet, WiFi en dat voor slechts 100 baht per persoon per nacht (dat is ca. €2,50!).

's Avonds besluiten we er nog even op uit te trekken. We nemen onze eerste Thaise massage van deze vakantie! Het is inmiddels twee dagen na onze jungletrekking. Dit voelen we dan ook goed en af en toe komt er een zekere gil of ‘au!’ van de pijn. De Thaise dames schateren van het lachen, je hoort ze denken; die Europeanen zijn ook niks gewend!
Ervaar het zelf!
Uitzicht Thailand

Dag 9 en 10: ''Met Chinese thee genieten van het uitzicht''

De volgende ochtend pakken we de kaart erbij en besluiten richting Mor-Pang water fall te rijden met de scooter. We zien onderweg een bordje 'viewpoint' staan en we besluiten een kijkje te nemen. Het is een steile helling en de scooters trekken ons langzaam maar zeker het laatste stukje omhoog.

We parkeren de scooters en lopen een 30 treden tellende trap op. Als we boven staan worden we even stil van het adembenemende uitzicht. Voor 20 bath per persoon krijgen we toegang om verder te kijken, inclusief een kannetje Chinese thee met twee schattige theekopjes. Tijdens het theedrinken genieten we van het uitzicht en maken we prachtige foto’s.

We vervolgen onze route richting de waterval. Smalle straatjes met links en rechts wat huisjes, locals en prachtige uitzichten. Uiteindelijk vinden we onze plaats van bestemming, de Mor-Pang water fall.

We zetten de scooters neer en volgen de bordjes naar de waterval. We klimmen net als vele anderen de rotsen op om de waterval van nog dichterbij te kunnen aanschouwen. Een enkeling durft het aan om de waterval als een ware waterglijbaan te gebruiken. Ik kijk liever toe.

Na een korte stop besluiten we nog wat rond te rijden en te genieten van de omgeving. Zodra we halverwege de middag trek beginnen te krijgen besluiten we terug te keren naar Pai. We genieten van een heerlijk bordje rijst bij mama's Kitchen en keren terug naar onze guesthouse. Later die dag regelen we onze transfer van de volgende dag bij het busstation.

De volgende ochtend checken we uit en ontbijten we wat in de walking street. Vandaag reizen we weer terug naar Chiang Mai. Een mooie korte stop in Pai kunnen we alweer bijna afvinken op onze lijst! Wat was het meer dan waard om deze stop tóch nog te hebben toegevoegd!
Op naar Thailand!