Historische en moderne schoonheid in Macedonië

Rotsen, bergen en een azuurblauw meer. Macedonië is een nog niet heel druk bezocht, maar een bijzonder mooi land. Het ligt tegen de noordelijke grens van Griekenland aan en tegen de westelijke grens van Bulgarije. Het land ligt niet aan zee, maar heeft bij de plaats Ohrid het prachtige Meer van Ohrid, waar het water er helderblauw bij ligt.
Theater in Ohrid Haven aan het Meer van Ohrid in Macedonië Meer van Ohrid in Macedonië

Ohrid

De westelijke stad Ohrid draagt enorm veel geschiedenis met zich mee. Ohrid is al meer dan 2400 jaar oud en is ook wel de stad van de kerken. Ooit waren er 365 kerken en nu staat het vol historische huisjes en monumenten.    

Samen met het Meer van Ohrid staat de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het meer ontstond 4 tot 5 miljoen jaar geleden en is daarmee één van de oudste meren van Europa. Het is ook het huis van veel vissoorten, zoals de unieke Ohridforel die nergens anders voorkomt!  

Ook het theater van Ohrid staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het theater is 200 jaar voor Christus gebouwd en diende als arena voor gladiatorengevechten of executies. Het theater is door de Romeinen begraven, maar sinds de jaren 80 worden er weer toneelstukken, concerten en opera’s opgevoerd.

Stenen brug in Skopje Archeologisch museum in Skopje

Skopje

De hoofdstad van Macedonië is heel divers. Je kunt er erg veel doen en het biedt een leuke combinatie tussen oud en nieuw. Mocht je van winkelen houden, dan is shoppen in Skopje echt een aanrader! Er zijn genoeg markten en een aantal grote winkelcentra te vinden, zoals Skopje City Mall.    

Geschiedenis heeft de hoofdstad genoeg. Zo kun je de prachtige triomfboog Porta Macedonia bewonderen, die midden in het centrum staat. Met een lift of gewoon met de trap kun je de poort in en heb je vanaf boven een schitterend uitzicht over de hele stad!    

Het is misschien wel het bekendste bouwwerk van Skopje: de Stenen Brug. Deze brug is gebouwd in de 15e eeuw en is zo sterk dat het verschillende natuurrampen heeft overleefd. Bij de brug staat ook het indrukwekkende Macedonisch Museum, een verzameling van meerdere musea. Je vindt er archeologische en kunsthistorische stukken.

Heraclea in Bitola Bitola bouwstijl in Macedonië

Bitola

In het zuidwesten van Macedonië ligt de plaats Bitola en is na Skopje de grootste stad van het land. Het centrum van deze stad is klein en compact, maar vooral erg druk en gezellig. Je vindt er veel gezellige kroegjes, restaurants en winkels.    

Sirok Solak is de hoofdstraat van Bitola. Deze promenade staat bekend vanwege de mooie gebouwen, de neoclassicistische stijl is hier goed te zien. In de zomermaanden is het heerlijk vertoeven op een gezellig terras aan deze drukke straat.  

Een stukje Griekenland in Macedonië: Heraclea Lyncestis. Deze ooit Griekse stad bestaat nu uit ruïnes en een eeuwenoud amfitheater. Bijna alle overblijfselen stammen uit de Romeinse tijd, geschiedenis komt hier tot leven!

Bekijk al onze vakanties naar Macedonië