Hurtigruten: naar het uiterste noorden van Noorwegen varen op een buitengewone manier

Altijd al op een unieke manier naar Noorwegen gewild? Vaar dan mee met de Hurtigruten naar het uiterste noorden van Noorwegen en beleef een onvergetelijk avontuur!
Hurtigruten panorama

De Hurtigruten? Wat is dat?

De Hurtigruten, dat letterlijk ‘snelle route’ betekent, is een combinatie tussen een passagiers-, vracht- en postvervoerschip. De Hurtigruten vaart 365 dagen per jaar van Bergen in het zuiden van Noorwegen naar Kirkenes in het uiterste noorden.

De reis duurt 12 dagen en je stopt in 34 havens. Aan boord heb je vanuit de lounges en het restaurant een ongelooflijk uitzicht op bergtoppen met eeuwige sneeuw, diepblauwe fjorden, watervallen en eindeloze bossen. Naast de prachtige natuur bezorgen de excursies, sfeer en medereizigers uit alle windstreken je een belevenis die jij nog lang zult navertellen! 

Wist je dat de Hurtigruten al sinds 1893 bestaat?
Traditionele huisjes in Trondheim

Vertrek vanaf Bergen naar ...

Je reis met de Hurtigruten start vanuit Bergen. Je kunt zelf kiezen of je meegaat tot Trondheim of dat je de volledige 12-daagse rondreis maakt vanuit Bergen naar Kirkenes en dan weer terug naar Bergen.

Als je de 12-daagse rondreis maakt, zie je natuurlijk veel meer van Noorwegen. Zo zie je bijna de gehele fjordenkust aan je voorbij trekken. Als je geluk hebt, zie je het noorderlicht vanaf het schip: een unieke belevenis. Of je nou de kortere versie doet of de lange, je beleeft sowieso een prachtige zeereis.

Wist je dat er meer dan 70 fjorden in Noorwegen zijn?
Roren in Noorwegen Alesund in Noorwegen

De kleinere rondreis van Oslo naar Trondheim

Deze prachtige reis is een combinatie van de trein en de Hurtigruten. Tijdens deze reis kom je in steden als Oslo, Bergen, Ålesund, Trondheim en in het mijnstadje Røros. Je verblijft tijdens deze rondreis 5 nachten in goede middenklassehotels in het centrum van de genoemde plaatsen. Daarnaast ga je 2 nachten aan boord van de Hurtigruten vanaf Bergen naar Ålesund en het eindpunt Trondheim.

Ålesund is een stad die gebouwd is op drie eilanden: Hessa, Aspøy en Nørvøy. Een van de vele bezienswaardigheden in Ålesund is de berg Aksla. Vanuit het uitzichtpunt Fjellstua heb je een uniek uitzicht over de eilanden die rondom Ålesund liggen.

Daarnaast kun je ook de prachtige Sunnmøre Alpen zien. Het uitkijkpunt kun je bereiken via een lokale trein. Echte bikkels kunnen ook naar boven via de 418 (!) treden tellende trap vanaf het stadspark. Wil je ‘s avonds nog wat gaan doen? Dan kun je bij Keiser'n Pub een echt Noorse borrel Aquavit nemen. En als je zin hebt kun je je na deze sterke borrel uitleven op de dansvloer.

Wist je dat het woord Aquavit komt van het Latijn en dat het levenswater betekent?

12-daagse reis van Bergen naar Kirkenes

Deze klassieke rondreis vertrekt 365 dagen per jaar vanuit Bergen naar het meest noordelijke puntje van Noorwegen, Kirkenes, en vaart daarna weer terug naar Bergen. Je ziet veel van het mooie Noorse kustlandschap; in het zuiden de prachtige fjorden en meer noordwaarts verschillende eilandengroepen, zoals de Lofoten en Vesterålen.

In de meeste havenplaatsjes kun je van boord, soms voor langere tijd en soms maar voor een kwartier. En natuurlijk kun je deelnemen aan excursies om nog meer van de omgeving te zien.

Wist je dat de Noorse kustlijn één van de langste ter wereld is?
Kirkenes in Noorwegen

Kirkenes: 'enkele minuten verwijderd van Rusland’

Welkom in Kirkenes! Dit is de laatste plek van je 12-daagse reis. Je bevindt je op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Cairo en Istanbul en je bent enkele autominuten van de Russische grens. Hier kun je onder andere een supersnelle safari per sneeuwscooter maken (alleen in de winter) of een excursie naar de Noors/Russische grens ondernemen.

Daarnaast kun je een riviertocht maken met bezoek aan een Samenhut. De Samen is een nomadisch volk dat van oorsprong in het Noord-Europese Lapland woont. Erg bijzonder om te bezoeken!

Wist je dat Kirkenes gebombardeerd was in de Tweede Wereldoorlog en de eerste Noorse stad was die bevrijd werd?