De kleine broertjes van Mallorca en Ibiza

Vlak voor de oostkust van Spanje, ter hoogte van Valencia, ligt de eilandengroep de Balearen. De grote eilanden Ibiza, Mallorca en Menorca ken je wellicht, maar er zijn meer Balearen! Wij vertellen je waarom je ook de kleine Baleaartjes moet bezoeken!
Dragonera eiland bij Mallorca Salamander op een steen

Dragonera

  • Eén groot Nationaal park met prachtige wandelroutes.
  • Spotten: 361 plantensoorten en hagedissen.

Vlak voor de westkust van Mallorca ligt het eilandje Dragonera. Het is een onbewoond eiland, maar kan jou een hoop mooie herinneringen bieden. Het eiland is namelijk een natuurpark! In Sa Dragonera National Park ervaar je een oase van rust, ideaal om even te ontsnappen aan de drukte.

Het park is ruim 280 hectare groot en is het thuis van 361 verschillende plantensoorten, waaronder de prachtige paarse orchidee de hondskruid en de Europese dwergpalm. De belangrijkste bewoners van dit eiland zijn hagedissen. Overal waar je loopt zie je om je heen kleine hagedissen lopen, een leuk gezicht!

Het eiland is te voet heel goed te verkennen. Er lopen verschillende paden door het park waardoor je schitterende wandelingen kunt maken. Zo is er een wandeling van 4,5 kilometer die je in zo’n 3 uur kunt afleggen en die je brengt tot de Llebeig vuurtoren in het noorden.

Dragonera is alleen per boot bereikbaar. Vanuit de Mallorcaanse plaatsjes Sant Elm en Paguera vertrekken er (het grootste deel van het jaar) dagelijks verschillende boten naar het eiland. Ieder half uur vertrekt er een boot, mits de zee-omstandigheden het toelaten. 

Vuurtoren van San Antonio, Ibiza

Sa Conillera

  • Voormalig pirateneiland met rijke geschiedenis.
  • Een eiland dat je kunt ruiken: er groeit veel tijm en rozemarijn.

Ten westen van Ibiza vind je het eilandje Sa Conillera, dat bestaat uit rotsachtige landschappen en diepe wateren. Sa Conillera heeft een rijke geschiedenis. Zo werd het eiland ooit gebruikt door piraten die San Antonio wilden veroveren.

Sa Conillera is redelijk kaal, maar daarom niet minder mooi. Er staan kruidenplanten zoals tijm en rozemarijn, wat een heerlijke geur afgeeft over het hele eiland! Daarnaast wordt het eiland gekenmerkt door een vuurtoren die is gebouwd in 1857.

Het bezoeken van Sa Conillera kan middels diverse excursies vanaf Mallorca. Binnen ca. 1 uur bereikt de boot het eilandje. Voor het bezoeken van Sa Conillera met een eigen boot moet eerst een vergunning worden aangevraagd. Zonder vergunning word je direct teruggestuurd door de parkwachters!

Landschap van Formentra Des Peix Lagoon in Spanje

Formentera

  • Vogelaars kijken hun ogen uit in Salines National Park.
  • De natuur is de baas op Formentera: je fiets en wandelschoenen zijn de ideale vervoersmiddelen.

Direct onder Ibiza ligt Formentera. Op dit wat grotere eiland vind je gezellige dorpjes, leuke terrasjes, winkels, maar ook indrukwekkende natuur. Dit eiland is niet druk en toeristisch zoals Ibiza, maar wel net zo mooi!

Een vakantie naar Formentera is een vakantie vol rust. Het eiland is gevuld met prachtige natuur, waaronder het Salines National Park. In dit park leven wel 178 verschillende soorten planten en 210 soorten vogels!

Omdat het eiland zo veel natuur biedt, leent Formentera zich perfect voor wandel- en fietstochten. Met een lengte van 19 kilometer is Formentera prima lopend of fietsend te ontdekken.

Formentera heeft geen eigen vliegveld, maar wel goede bootverbindingen met Ibiza. Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks naar Ibiza-stad, waarna je doorreist naar de haven van Eivissa, die iets verderop is gelegen. Vanaf hier vertrekken er diverse veerboten die je in ca. 30 minuten naar het eiland brengen.